Sanatos Online

Boala care omoara un roman pe ora poate fi confundata cu o banala raceala si de multe ori nu e depistata la…

Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele din cauza agresivităţii bolii şi a faptului că este depistat în stadii avansate.

Potrivit ultimelor date, în 2015, 10.335 de români au murit din cauza cancerului pulmonar.

simptome:

– tuse cronica

– resp[iratie ingrfeunata

dureri in piept

– infectii pulmonare ori bronsitele ce reapar frecvent

„Atât terapiile inovatoare, cât şi tratamentele personalizate, ce au la bază medicamentaţia clasică, ne pot ajuta acum să ţinem cancerul pulmonar sub control

Însă acest lucru nu este valabil decât pentru cazurile în care boala este depistată în stadiu incipient.

De aceea, insist ca pacienţii să se prezinte la medic nu doar atunci când apare o schimbare în starea lor de sănătate, oricât de mică, ci şi la consultaţii periodice.

O vizită la medic le poate salva viaţa.”, spune Florin Mihălţan, medic pneumolog.

Din pacate in Romania, situatia a ajuns la jumatate dintre cancere sa fie mortale, si depistate mult prea tarziu.

Morta;itatea prin tumori este oua cea mai frecventa cauzata de deces in tara noastra.

„Eu nu m-am dus la doctor 25 de ani, până când un coleg de serviciu mi-a spus că am devenit recalcitrant, că nu mă mai mulţumeşte nimic şi să merg să fac nişte analize.

Am mers la Institutul Nasta, acolo unde lucra soţia lui. Mi se face pielea de găină când vorbesc”, spune Petre, supravieţuitor al cancerului pulmonar, prezent la conferinţa #cancerulpulmonarNUaşteaptă.

„A fost un coşmar şi trăiesc şi acum un coşmar. Ziua în care mi-a căzut părul… aveam părul lung şi în clipa în care mi-a căzut, m-am văzut mort”, îşi aminteşte bărbatul.

„Important este şi factorul psihic. Dacă nu ai lângă tine oameni care să te susţină, dacă familia nu e aproape, dacă medicii nu ştiu să vorbească cu tine, cazi şi nu mai ieşi de acolo.

Acela e sfârşitul”, mărturiseşte Petre.

Cel mai importanat esta prevenim si sa mergem la control macar o data pe an, daac simti ca ceva este neinregula cu tine nu mai astepta ori ce ar fi medicul observa.

Indiferent de varsta un control la medic , poate depisat multe boli pe care nu credeai ca le poti avea.